Українці Хорватії просять парламент повернути на розгляд питання про визнання Голодомору геноцидом

16 Грудня 2020

Українці Хорватії звернулися до парламенту країни з проханням повторно включити до порядку денного питання засудження та визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом  українського народу, повідомляє Укрінформ, посилаючись на Фейсбук-сторінку голови українського товариства УКПД «Кобзар» (Загреб, Хорватія) та заступника голови Української громади Республіки Хорватія Славка Бурди, який виступив з промовою про Голодомор в Україні на радіопередачі «Мультикультура» Першої програми Радіо Загреб 5 грудня.

«Цього року українці Хорватії надіслали інформативну брошуру про Голодомор та запрошення до парламенту Хорватії повернути та повторно включити до порядку денного хорватського парламенту питання засудження та визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу», — зазначено в дописі.

Бурда нагадав, що кожної четвертої суботи листопада вшановується пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років, штучного голоду, коли померли мільйони українців, чоловіків і жінок та велика кількість дітей. «Це був злочин проти українського селянства як класу та злочин проти українського народу як нації, скоєний тоталітарним комуністичним сталінським режимом Радянського Союзу», — зазначив Бурда.

Він зауважив, що в Хорватії щороку українська діаспора приєднується до українців у всьому світі, вшановуючи пам’ять жертв та одночасно засуджуючи цей найстрашніший злочин в історії України та українського народу. «Українці продовжують наполягати на тому, щоб усі країни світу, які цього ще не зробили, чітко кваліфікували Голодомор як геноцид радянсько-комуністичного режиму проти української нації», — зауважив Бурда.

Він розповів, що в Хорватії Голодомор 1932–1933 років довгий час був невідомим терміном «Більшість інформації, яка надійшла до колишньої Югославії, була вибірково оприлюднена для громадськості, і те, що було почуте серед експертів, не було популярним для загалу, водночас посилюючи напружені відносини з колишнім Радянським Союзом, який заперечував злочин. З моменту проголошення незалежності Хорватії українсько-хорватські громади майже щороку вшановують жертв цього злочину. Хорватська громадськість виявила зацікавленість у викритті всіх подій того радянського періоду, і парламент Хорватії та уряд Республіки Хорватія мають включити цей злочин до своєї офіційної кваліфікації щодо подібних подій», — зазначив Бурда.

Він висловив вдячність хорватському політику Марко Мілановичу Літре за засудження Голодомору в Україні в 1932–1933 роках: він «27 листопада 2020 року з трибуни хорватського парламенту (вперше!) засудив Голодомор 1932–1933 рр. в Україні як геноцид українців».