В Чернігові презентували книгу про осмислення Голодомору

20 Березня 2019

18 березня в Чернігові в центральній міській бібліотеці імені Михайла Коцюбинського проведено презентацію нової книги Сергія Горобця та Сергія Бутка «Усвідомлення Голодомору 1932-1933 рр.: Чернігівщина», повідомляє інформаційний ресурс ЧЕline.

«Чи відомо Вам, де в Чернігові встановлено пам’ятник жертвам Голодомору? Відповідь на це запитання проста – його немає. Чому так сталося – про це йдеться в новій книзі. Книга унікальна тим, що порушує болючі питання. Чому українці «забули» про смерті людей від голоду?», – наголосила Ольга Гайова, завідувачка відділу обслуговування бібліотеки, відкриваючи представлення нового видання.

«Сьогодні відомо, що на Чернігівщині менше ніж за рік унаслідок Голодомору загинуло майже стільки ж людей, скільки за всю Другу світову війну», – зазначив історик Сергій Горобець.

Він наголосив: «Маємо констатувати таку собі підміну понять: як не було масової загибелі людей, то не було й голоду. Це досить розповсюджений стереотип у нашому регіоні, який, по суті, маскує масштаби злочину, розмиває трагізм тодішніх реалій. Насправді на Чернігівщині голод був повсюдно й у вкрай важких формах».

Сергій Бутко повідомив, що наочним проявом хвороби під назвою «постгеноцидне суспільство» є ситуація в Чернігівській міській громаді. Він констатував: «У виданому в 2008 р. томі «Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Чернігівська область» у розділі «Мартиролог» на сторінках 647-711 оприлюднені прізвища 3529 мешканців Чернігова, які загинули від голоду. Попри всі рішення, вказівки та обіцянки, до цього часу місцева керівна, політико-економічна еліта та громада міста не спромоглися вшанувати пам’ять цих жертв комуністичного режиму меморіальним знаком. Для них це виявилося НЕ актуальним, а слова про пам’ять – формальний ритуал… Тоді як вчителі та викладачі нарікають, що дітям нема куди покласти квіти та вклонитися. Не кажучи вже про те, що такі меморіальні знаки в столиці Чернігівщини символізують шану й пам’ять жертвам усього регіону».

Історики наголосили, що знання історії Голодомору, як і інших російсько-комуністичних злочинів, теж є інструментом і зброєю для сучасного українського суспільства та його держави у вирішенні актуальних проблем сьогодення, успішного відбиття російської агресії. Під час завершення заходу автори передали примірник своєї книги колективу Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту, студенти і викладачі якого взяли участь у презентації.