В Уельсі відкрили меморіальну дошку «Людині правди» Ґарету Джонсу

1 Листопада 2022

30 жовтня у місті Баррі на півдні Уельсу (Великобританія) відкрили меморіальну дошку на честь журналіста Ґарета Джонса, який був одним із перших іноземців, який не лише дізнався про Голодомор в Україні, а й розповів світові про цей злочин комуністичного режиму.

Меморіальну дошку виготовили в Канаді за кошти українців Канади та США. Її доставили в Уельс завдяки фінансуванню міської ради Баррі у партнерстві з Міком Антонівим і Джейн Хатт. Меморіальна дошка встановлена всередині церкви при найстарішому цвинтарі Баррі, де похований сам журналіст та інші представники його родини.

У церемонії відкриття дошки взяли участь внучатий племінник Ґарета Джонса – Філіп Коллі – та інші родичі, очільниця міста Баррі Хелен Пейн, Надзвичайний і Повноважний посол України у Сполученому Королівстві Великобританії та Північній Ірландії Вадим Пристайко, міністр соціальної справедливості Уельсу Джейн Хатт, депутат Національної асамблеї Уельсу українського походження Мік Антонів, жителі Баррі, представники української діаспори з різних куточків Великобританії, а також перші українські біженці до Уельсу у 2022 році Катерина Городнича з сином Тімуром.

«Мені дуже приємно бачити, що Ґарета пам’ятають і відзначають тут, у Баррі, і бачити цю чудову табличку, що прикрашає стіни цієї прекрасної каплиці в Мертир-Диввані. Ось ми у 2022 році, але Ґарет помер ще в 1935 році. Можна запитати, чому знадобилося так багато часу, щоб його вшанували таким чином? Я вважаю, що відповідь полягає в тому, що після його передчасної смерті, незважаючи на його дивовижне життя та все, що він зробив, Ґарет пішов у невідомість і про нього майже забули. Потрібні були десятиліття наполегливої ​​праці, щоб пам’ять про нього відновила належне йому місце в історії», – сказав під час заходу Філіп Коллі.

Біженка з України Катерина Городнича розповіла, що жителі Баррі трохи знайомі з життям і діяльністю журналіста Ґарета Джонса, але більше в місті відомі та шановані його батьки. Мати Ґарета була відомою борчинею за права жінок – суфражисткою, яка однією з перших у Великий Британії здобула вищу освіту та працювала вчителькою-гувернанткою онуків валлійського підприємця, засновника Донецька Джона Г’юза. Батько журналіста доклав чимало сил для освіти містян. Жителям Баррі, каже Катерина городнича, цікаво дізнатися про те, що в Україні вшановують пам’ять Ґ. Джонса та, зокрема, називають на його честь вулиці.

Після церемонії відкриття дошки у церкві її учасники поклали квіти на могилу, де похований Ґ. Джонс та його батьки.

 Довідка. Ґарет Джонс (1905–1935) – британський журналіст, валлієць. Початкову освіту здобував вдома, пізніше навчався у школі батька в Баррі, у Аберствітському коледжі, Страсбурзькому університеті (1923–1925 рр.) і Трініті-коледжі в Кембриджі (1926–1929 рр.), який закінчив з відзнакою. Знав п’ять мов. Склав іспити для праці в консульській службі, але відмовився їхати до Китаю. Подорожував Європою і США, працював на суднах у різних країнах. У 1930 р. став радником з міжнародних питань експрем’єрміністра Великобританії Девіда Ллойд Джорджа.  Певний час працював помічником радника з публічних відносин Д. Рокфеллера Айві Лі, після чого повернувся на роботу до Ллйод Джорджа. Паралельно Джонс писав статті для багатьох британських газет та іноземних видань. Під час подорожі до СРСР у березні 1933 р. нелегально відвідав Україну. 29 березня він оприлюднив пресреліз із описом страждань голодуючих українців, а пізніше кілька репортажів на цю тему в британських, американських і німецьких газетах. За розповсюдження інформації про Голодомор, який СРСР прагнув приховати, був підданий цькуванню комуністичним режимом і нечистоплотними західними журналістами. Влітку 1935 р. Ґ. Джонс вирушив у подорож до китайської Внутрішньої Монголії в супроводі, як потім з’ясувалося, агента Комінтерну, був викрадений і вбитий за не до кінця з’ясованих обставин.

Андрій Іванець

Авторка фото – Катерина Городнича.