В Угорщині пройшли поминальні заходи в рамках Міжнародної акції "Запалимо свічку пам’яті!" з вшанування пам'яті загиблих у роки Голодомору

7 Жовтня 2018

В Угорщині пройшли поминальні заходи в рамках Міжнародної акції “Запалимо свічку пам’яті!” з вшанування пам’яті загиблих у роки Голодомору

7 жовтня 2018 року Посольством України в Угорщині спільно з Товариством української культури Угорщини та українськими осередками проведено серію поминальних заходів у рамках міжнародної акції «Запалимо свічку пам’яті!», повідомляє прес-служба Посольства України в Угорщині.
Поминальні заходи у рамках акції «Запалимо свічку пам’яті!» розпочалися у м. Будапешт о 12.00 в церкві св. Михайла, де на щонедільні богослужіння збирається українська греко-католицька громада (парафія Покрови Богородиці). Перед церковною літургією, яка цього разу була присвячена пам’яті невинних жертв Голодомору, Посол України в Угорщині Любов Непоп, Перший заступник Голову Світового конгресу українців, Голова Товариства української культури Угорщини Ярослава Хортяні та священник Української Греко-Католицької Церкви в Угорщині отець Дам’ян Габорій разом запалили свічку пам’яті, яку у подальшому будуть запалювати в церкві під час проведення кожної недільної служби до моменту завершення міжнародної акції.
Перед церемонією запалення свічки до учасників заходу звернулася Посол України в Угорщині, яка розповіла присутнім про мету проведення акції «Запалимо свічку пам’яті!» та нагадала присутнім про те, що Державні Збори Угорщини у 2003 році прийняли Постанову про визнання цієї трагічної події геноцидом українського народу. У зв’язку з цим Л.Непоп висловила угорському народу глибоку вдячність за підтримку України в її зусиллях, спрямованих на засудження міжнародною спільнотою страшного злочину, який позбавив життя майже 10 мільйонів наших співвітчизників, зазначивши, що Україна і надалі розраховує на підтримку Угорщини в умовах російської агресії, коли імперія зла намагається знищити волю і свободу українського народу.
Після запалення свічки пам’яті була проведена Божественна літургія в пам’ять про жертви Голодомору. Літургію своїм співом супроводжував хор «Новус». На завершення літургії була виконана композиція «Вічна пам’ять».
Після завершення літургії учасники заходу пройшли по місту Будапешт пішою ходою з плакатами українською та угорською мовами «Україна пам’ятає – Світ визнає», «Геноцид українського народу 1932-33 років» до пам’ятника жертвам Голодомору 1932-33 років в Україні, де була продовжена поминальна церемонія.
На початку поминальної церемонії біля пам’ятника жертвам Голодомору був зачитаний вірш про Голодомор у виконанні Оксани Габорій, після чого учасники акції зачитали імена 85-ти померлих від Голодомору дітей зі списку мільйонів. Кожен учасник акції, зачитавши ім’я, поклав колос до пам’ятника, схиливши голову перед пам’яттю померлих від голоду. 
Після церемонії зачитування імен відбулася панахида по загиблих у супроводі українського хору «Новус», який виконав церковні пісні.
До учасників заходу з промовами звернулися Посол України в Угорщині Л.Непоп та Голова ТУКУ Я.Хортяні.
Після промов відбулася церемонія покладання спільного вінка з колосів, який поклали діти з української громади Угорщини. Під час покладання вінка хор «Новус» виконав «Вічна пам’ять».
Після покладання вінків присутні запалили символічну свічку пам’яті, поклали її до пам’ятника та хвилиною мовчання вшанували пам’ять невинно загиблих жертв Голодомору.
Захід у рамках світової акції «Запалімо свічку пам’яті!» завершився виконанням Гімну України.
У меморіальних заходах «Запалимо свічу пам’яті!» взяли участь представники угорської громадськості, українських осередків Угорщини та працівники Посольства України в Угорщині з сім’ями.