В Україні демонтували останній пам’ятник Петровському

20 Травня 2021

У селі Новоселівка Полтавського району Полтавської області демонтували пам’ятник одному із організаторів Голодомору-геноциду Григорію Петровському, повідомляє Історична правда з посиланням на Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті.

Інтернет видання «Полтавщина» повідомляє, що пам’ятник не зносили через позицію колишньої сільської влади.

«Василь Міхеєв, колишній голова Новоселівської сільської ради, протягом кількох років у офіційних листах керівництву Інституту нацпам’яті та громадськості називав монумент комуністичному злочинцю “пам’ятником невідомо кому”, стверджуючи, що “немає доказів, що це взагалі пам’ятник Григорію Петровському”. “Пам’ятник у селі є, але я не можу стверджувати, що це Петровський, немає цьому жодного підтвердження” — публічно заявляв Василь Міхеєв. Громадськість оцінювала дії Міхеєва як саботаж декомунізаційного законодавства», — зазначено в повідомленні.

Скульптуру Григорію Петровському після демонтажу перевезли до філії «Державного історико-культурного заповідника у м. Путивлі» – Музею монументального мистецтва тоталітарної доби «Парк радянського періоду» в Спадщанському лісі.

«Скульптура сталінського бузувіра, який був серед організаторів Голодомору-геноциду українського народу 1932–1933 рр., коли штучним голодом вбивав мільйони українських селян відтепер є експонатом “Парку радянського періоду”. Дякую за всебічне сприяння щодо виконання закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” заступниці голови Полтавської облдержадміністрації Катерині Рижеченко, також Зіньківському міському голові Сергію Максименку, який допоміг з демонтажним обладнанням та директору Путивльського державного історико-культурного заповідника Сергію Тупику, котрий подбав про виділення коштів на транспорт і пальне», — сказав регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар.