Верхня палата парламенту Бразилії проголосувала за визнання Голодомору геноцидом українців

27 Квітня 2022

Федеральний сенат Бразилії визнав Голодомор 1932-1933 років актом геноциду та встановив четверту суботу листопада Днем пам’яті жертв Голодомору.

Автор проєкту сенатор Альваро Діас наголосив на тому, що комуністичний тоталітарний режим примусово відбирав в українців врожай зернових. «Тих, хто намагався зберегти їжу, карали, вбивали або везли в табори примусової праці, – зазначає сенатор. – Широкомасштабні кампанії з конфіскації, обмеження іноземної допомоги та заборона мати збіжжя на посів ще більше позначилися на смертності».

Обговорюючи проєкт, Альваро Діас також назвав нещодавні напади з боку росії «ударами в серце нації».

Сенатор Флавіо Арнс вважає, що офіційне визнання Голодомору послужить жестом солідарності з народом, який зараз зазнає «жорстокої агресії».

Президент Сенату Родріго Пачеко наголосив, що його країна засуджує теперішнє вторгнення росії в Україну. «З першого моменту ми засуджуємо це вторгнення, ми засуджуємо цю війну і рішуче відкидаємо її, і ми солідарні з українським народом. Як Федеральний сенат і Національний конгрес, ми однозначно будемо на боці українського народу», — додав він.

Нагадаємо, Бразилія стала 19-ю країною, що визнала геноцид українців у 1932-1933 роках.