Верховний Суд Росії вирішив ліквідувати «Меморіал»

28 Грудня 2021

У Верховному Суді РФ 28 грудня 2021 року завершився розгляд позову Генпрокуратури Росії з вимогою ліквідувати міжнародне товариство «Меморіал», що впродовж багатьох років досліджує репресії в Радянському Союзі. Згідно з рішенням суду, «Меморіал» (повна юридична назва міжнародна  благодійна організація «Міжнародне історико-просвітницьке, благодійне та правозахисне товариство «Меморіал») слід ліквідувати за систематичне порушення закону про «іноземних агентів».

Біля будівлі Верховного суду у центрі Москви зібралася невелика група людей, які підтримують організацію під час процесу. Вони скандували «Ганьба!».

Як повідомляє сайт правозахисної організації, прокурор Олексій Жафяров наголошував, що «Меморіал» створює «брехливий образ СРСР як терористичної держави» та «очорнює пам’ять про Велику Вітчизняну війну, реабілітує нацистських злочинців», й усе це відбувається тому, що «хтось за це платить».

Водночас правозахисники вважають, що для ліквідації організації не було законних підстав. Сотні російських та іноземних митців, нобелівських лауреатів, журналістів підписали звернення на імʼя президента Росії Володимира Путіна із проханням припинити переслідування організації.

Голова правління «Меморіалу» Ян Рачинський заявив, що рішення буде оскаржене, а товариство «Меморіал» не може зупинити роботу, оскільки має структури, які не мають юридичної особи.

«Меморіал» – одна з найстаріших правозахисних організацій у Росії. Товариство  було створене в січні 1989 року. Його першим головою став лауреат Нобелівської премії миру, дисидент і правозахисник Андрій Сахаров.

Організація понад 30 років досліджувала радянські репресії та створила велику базу даних з іменами репресованих.

Із 2014 року російська влада вимагає, щоб правозахисники визнали себе іноземними агентами, адже вони нібито отримують іноземне фінансування та ведуть політичну діяльність. Своєю чергою в «Меморіалі» відмовляються це робити та наголошують, що єдиною функцією організації є збереження пам’яті про репресії радянського періоду

За відмову наносити маркування «іноагент» правозахисників оштрафували вже на понад 2 мільйони рублів.

У середу, 29 грудня, суд розгляне позов прокуратури щодо ліквідації Правозахисного центру «Меморіал». Він є членом міжнародного «Меморіалу», але має окрему юридичну особу.