Виставка «Україна 1932-33 рр. Геноцид голодом» помандрувала до Тисмениці

21 Січня 2019

Наприкінці січня Тисменицька спеціалізована школа відкрила у фойє виставку «Україна 1932-33 рр. Геноцид голодом» за сприяння Українського інституту національної пам’яті, Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» та Міністерства культури України.

У виставці наведено історичні дані, які розкривають справжню природу Голодомору – його причини та перебіг на фоні масової колективізації, хлібозаготівлі та розкуркулення 1932-33 років. Унікальна експозиція пояснює чому, Голодомор 1932-33 років є актом геноциду, визнаним на міжнародному рівні. Виставка «Україна 1932-33 рр. Геноцид голодом» є пересувною освітньою програмою, яка популяризує історії України по усій країні. Тисменицький район першим з Івано-Франківської області отримав честь приймати її у себе.

«Учні дізнаються правдиві дані про Голодомор та зможуть донести їх своїм родинам, родичам та друзям, щоб відновити пам’ять та почати з усією гідністю вшановувати жертв радянського злочину», – зазначив на відкритті Ігор Федоришин, заступник голови Тисменицької районної ради.

Андрій Татарин, історик, кандидат політичних наук чітко окреслює важливість таких заходів: «Мета проста: донесення правди про ті часи, її популяризація, українці мають знати, що відбувалося в той час, щоб змогти донести це на міжнародному рівні. Голодомор – це була штучна акція, яка мала на меті усмирити народ, придушити його приватні тенденції та згуртувати в колгоспну систему, яка, як відомо, проіснувала аж до 90-х років. Потрібно відкривати правду молодому поколінню, щоб вони могли донести її до старших, які жили і виховувалися в радянських ідеалах, та, на жаль, не володіють повною інформацією та правдивою історією».