Випалена пам’ять: у Чернігові росіяни знищили архів СБУ

26 Березня 2022

Російські загарбники знищили архів Служби безпеки на Чернігівщині. Справи репресованих у радянські часи втрачені назавжди. Про це у своєму телеграм-каналі повідомила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

У підрозділі СБУ в Чернігові зберігалися значні масиви документальних матеріалів: близько 13 тисяч справ на репресованих, а також документи радянської спецслужби – накази, переписки, особові та агентурні справи ХХ століття.

На жаль, частина українців уже ніколи не зможе дізнатися правду про своїх родичів, які були репресовані радянським режимом.

«Боже, там же справа мого дiда, репресованого в 1937-му. Я в Книзi пам’ятi знайшла прiзвище, а самих документiв не бачила, – пише у фейсбуці киянка Світлана Михайлюк. – Як же це несправедливо:  вже вдруге стерли пам’ять про рiдних людей, дядько в 95 рокiв (зараз у Чернiговi) і моя мама в 90 (зараз у селі на Чернiгiвщинi закрита у хатi, а я не можу пробратися) тiльки недавно дізналися правду про свого батька i були шокованi…».

Водночас Міністерство юстиції з посиланням на голову Державної архівної служби України Анатолія Хромова повідомляє, що пошкоджень на сьогодні зазнала далеко не одна архівна будівля в Україні.

«Наразі відомо про знищення як мінімум одного архіву – на Чернігівщині. Згорів архівний підрозділ СБУ. Це документи, які стосуються репресій радянського режиму проти українців», – зазначив Хромов.

Крім того, за його словами, відомо про пошкодження як мінімум декілька будівель архівів, зокрема, в Харкові, проте наразі там документи вціліли.

«Але ми не знаємо, що відбувається з деякими відділами районних державних адміністрацій на тимчасово окупованих територіях. На жаль, немає відомостей про стан будівель, а також долю архівістів, які там залишались», – проінформував очільник Укрдержархіву.

Він підкреслив, що реальний стан архівних документів буде відомий після звільнення цих територій та ревізії фондів.

Хромов розповів, що для росії звичною справою є крадіжка українських архівних документів, як це було за радянських часів та після захоплення Криму та частини Донецької і Луганської областей. Він підкреслив, що росархів — частина пропагандистської машини країни-агресора.

Також звичною справою для росіян є знищення архівів задля приховування злочинів режиму. Саме з цією метою  в радянські часи було знищено великий масив документів про Голодомор 1932-1933 рр.