Вислови пропагандиста Красовського є закликами до геноциду

24 Жовтня 2022

Російський пропагандист Антон Красовський у своїй авторській телепрограмі закликав топити в річках і спалювати в «смерекових хатах» українських дітей. Передача вийшла в ефір 20 жовтня на телеканалі RT. Гостем програми був російський письменник-фантаст та прихильник путіна Сергій Лук’яненко.

Пропагандисти посперечалися при виборі покарань для українських дітей. «Ви інтелігентні люди, письменники-фантасти, а це наш метод», — наголошував Красовський на потребі у безкомпромісності у вчиненні геноциду українців. Лук’яненко спробував заперечити, і згадав про «традиції»: «…на Русі для цього існували різки (розгі)». Але Красовський перехопив «виховну» ініціативу і запропонував палити дітей у «смерекових хатах». Зрештою, він заявив, що Україна «взагалі не має існувати».

Слова кремлівських пропагандистів, які є відвертими закликами до геноциду, викликали обурення в Україні та за її межами.

Так, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав усі країни світу заборонити мовлення російського державного телеканалу RT, звинувативши його ведучого Антона Красовського в закликах до геноциду. «Уряди, які досі не заборонили RT, мають подивитися цей уривок. Ось на чиєму ви боці, якщо дозволяєте RT працювати у ваших країнах. Агресивне підбурювання до геноциду (ця людина постане за це перед судом), нічого спільного зі свободою слова. Час заборонити RT у всьому світі!» – вважає Дмитро Кулеба.

Хочемо нагадати усім російським пропагандистам, що за свої слова та злочинні заклики до геноциду — найтяжчого злочину в міжнародному законодавстві — вони обов’язково понесуть відповідальність. Як це сталося з нацистськими пропагандистами, засудженими Нюрнберзьким процесом, а також пропагандистами «Радіо тисячі пагорбів», причетними до геноциду в Руанді.

Наразі Україна ініціювала окрему резолюцію до Ради Європи щодо російської пропаганди. Її мета – не просто внести пропагандистів до  санкційних списків, а притягнути до відповідальності за злочинну діяльність.

Довідково

Антон Красовський — російський тележурналіст, виступає на підтримку війни в Україні, неодноразово закликав до знищення української державності. За даними СБУ, пропагандист неодноразово закликав до геноциду українців, ліквідації незалежності України та повалення її конституційного ладу.