З інтернату на Харківщині окупанти викрали дітей

12 Вересня 2022

Зі звільненого ЗСУ два дні тому Куп’янська, що на Харківщині, окупанти вивезли 13 дітей. Всі вони – вихованці місцевого інтернату. Дітей перевезли до інтернату в Сватовому, що на території так званої «ЛНР».

Про це повідомило російське інтернет-видання Readovka в своєму телеграм-каналі.

Росіяни називають це незаконне переміщення українських дітей «евакуацією», оскільки, мовляв, «ЗСУ активно обстрілювали місто». Хоча, за українським законодавством, такі дії кваліфікуються як викрадення дітей.

Більше того, ці маленькі громадяни України не є круглими сиротами, вони мають батьків або ж опікунів. Тепер окупанти пропонують останнім зв’язуватися з «офіційними представниками інтернату, щоб отримати всю необхідну інформацію про дітей».

Нагадуємо, що ІV Женевська конвенція від 12 серпня 1949 року «Про захист цивільного населення під час війни» категорично забороняє «незалежно від мотивів, примусове індивідуальне переселення або депортацію» цивільного населення «з окупованої території на території окупаційної держави або на території будь-якої іншої держави, незалежно від того окупована вона чи ні» (стаття 49).

Відповідно такі дії росії грубо порушують норми міжнародного права, за своїм характером беззаперечно є геноцидною поведінкою і свідчать про здійснення російською владою злочину геноциду проти української національної групи як такої.

Детальніше про це читайте тут.