Заява Платформи європейської пам’яті та сумління про ліквідацію Російської міжнародної організації «Меморіал»

10 Січня 2022

Публікуємо переклад заяви Платформи європейської пам’яті та сумління про ліквідацію Російської міжнародної організації «Меморіал»

28 грудня 2021 року Верховний суд Російської Федерації ухвалив рішення про ліквідацію російської організації «Міжнародний Меморіал». Окрім попередніх звинувачень у порушенні законодавства про «іноземних агентів», прокурор звинуватив «Меморіал» у «створенні фальшивого іміджу Радянського Союзу як терористичної держави», наклепі пам’яті про Велику Вітчизняну війну та спробі реабілітувати нацистських злочинців.

Платформа європейської пам’яті та сумління засуджує ліквідацію “Меморіалу” в Росії. Протягом понад 30 років організація «Меморіал» підвищувала обізнаність про історію тоталітарного режиму в Радянському Союзі, а також інших комуністичних режимів, побудованих на радянському прикладі та за підтримки СРСР. Зусилля «Меморіалу» у збереженні пам’яті жертв комуністичних злочинів відомі у всьому світі. Їхній внесок у відновлення забутих історій масових репресій як у колишньому Радянському Союзі, так і за кордоном важко переоцінити. Крім того, безцінною є робота «Меморіалу» у захисті прав людини в сучасній Росії та інших країнах. 

Платформа європейської пам’яті та сумління закликає Європейський парламент та Європейську комісію вжити заходів, щоб гарантувати продовження роботи організації «Меморіал», російських істориків та правозахисників у розкритті тоталітарного комуністичного минулого, а також різних форм його спадщини в сучасному світі. Ми закликаємо всіх осіб та організації, які займаються пам’яттю та захистом прав людини, приєднатися до міжнародної кампанії солідарності з «Меморіалом».

У Празі, 5 січня 2022 р.