Залякування, підпали, викрадення – окупанти влаштовують репресії в Україні

14 Березня 2022

Тиск, погрози, залякування, підпали, викрадення і навіть убивства – сучасні російські окупанти в кращих традиціях НКВС влаштовують на окупованих територіях репресії проти мирного населення.

Так, у Херсоні вночі, 14 березня, невідомі спалили будинок секретарки міськради Галини Лугової. Очевидці розповіли, що біля її будинку в Антонівці бачили двох осіб, які розбили вікно і кинули щось важке усередину, після чого будинок спалахнув. На момент підпалу в будинку нікого не було, тому дивом ніхто не постраждав. Галина Лугова підтвердила цю інформацію «Суспільному». «Я залишилась без будинку. Думаю, я в списку на фізичне знищення», – сказала вона.

За день до цього, 13 березня, в Дніпрорудному (Запорізька область) російські загарбники викрали мера міста Євгена Матвєєва. Про це повідомив голова Запорізької ОДА Олександр Старух. «Військові злочини стають системними. Викрадено міського голову Дніпрорудного Матвєєва Євгена Сергійовича», – зазначив він.

Зазначимо, що це вже друге викрадення мера у Запорізькій області. 11 березня російські окупанти викрали міського голову захопленого Мелітополя Івана Федорова після того, як він відмовився співпрацювати з ворогом. Сьогодні також стало відомо про викрадення голови Мелітопольської районної ради Сергія Прийми.

Водночас 12 березня у Мелітополі викрали  координаторку щоденних акцій протесту в місті Ольгу Гайсумову.

Нагадаємо, 10 березня російські загарбники викрали депутатку Запорізької облради й директорку музею Лейлу Ібрагімову. Жінці надзвичайно пощастило, адже в той же день її відпустили (не в останню чергу тому, що в цей день перебував у Туреччині на перемовинах міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров і йому задавали з цього приводу незручні запитання).

«Захоплення цивільних заручників є прямим порушенням статей 3 та 34 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, статті 9 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права і статті 5 Європейської конвенції з прав людини», – наголошує Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Омбудсмен звертається до міжнародної спільноти врахувати терористичну діяльність військ держави-агресора при визначенні меж санкційного тиску на РФ.

Крім того відомо й про швидкі розправи, до яких вдаються окупанти, як правило, у прифронтовій зоні. Так, російськими військовими були вбиті священник Православної церкви України з Іванкова Максим Козачина, селищний голова Гостомеля Юрій Прилипко (Київська область), громадський активіст і волонтер, прикутий до інвалідного візка, Олександр Кононов (Луганська область).

Якщо ви стали свідком воєнного злочину – зафіксуйте його за посиланням warcrimes.gov.ua.

Фото – zp.depo.ua.