Новини з Берлінале-2019: перший уривок з «Гарета Джонса» та відгук директора кінофестивалю про фільм

30 Січня 2019

З 7 по 17 лютого в столиці Німеччини пройде щорічний кінофестиваль «Берлінале», на якому буде презентовано фільм Агнешки Голланд «Гарет Джонс» про відомого валлійського журналіста, який був в СРСР під час Голодомору та одним з небагатьох розповідав правду про геноцид українців голодом і закликав західну громадськість втрутитися в політику Сталіна. Фільм було створено спільними зусиллями Польщі, України та Великобританії.

Ми стежимо за продакцією фільму від оголошення про створення фільму, початку його зйомок та до завершення і відбору фільму до основної програми Берлінале.

За 10 днів до початку кінофестивалю було випущено в публічний доступ перший офіційний уривок «Гарета Джонса» (в світовому прокаті фільм має назву «Mr. Jones»). Подивитися його можна тут.

А напередодні фільм переглянув директор кінофестивалю Берлінале Дітер Косслік та прокоментував його на офіційній прес-конференції: «Я знав про цю історію. Я знав, що був мор голодом – одна з найбільших трагедій у світовій історії. Вбивство мільйонів людей в Україні на початку 1930-х років – це найгірший час, який узагалі був. Фільм «Гарет Джонс» (режисер Агнешка Голланд, фільм бере участь у конкурсній програмі фестивалю) – це дуже цікавий фільм. Дуже добре зроблений. Раніше намагалися про таке не говорити, тепер про це говоритимуть. Це не тільки фільм про Голодомор, це фільм про політику і взаємини між полюсами світової влади. Це історія про те, що політика може зробити з людьми. Адже коли американські ЗМІ отримали цей звіт від Джонса, вони сказали, що це брехня, оскільки їх посол розповідав зовсім інше. Це все в даному фільмі дуже виразно відобразили. Такі фільми, хай би як не було важко їх дивитися, мають служити нагадуванням». Сподіваємось, фільм буде гідно оценено журі, адже Американське видання IONCINEMA.COM вже додало історичний трилер до списку найбільш очікуваних закордонних фільмів 2019 року.

Прем’єру фільму на Берлінале заплановано на 10 лютого, а в український прокат він вийде восени 2019 року.