Колаж із двох фотографій, фото Ольгерда Іполита Бочковського та фото Єлисаветградського земського училища із старовинної листівки.

У Кропивницькому встановлять пам’ятну дошку на честь Ольгерда Бочковського

5 Серпня 2020

У Кропивницькому виконавчий комітет міської ради дозволив обласнiй громадськiй органiзацiї “Асоцiацiя польських журналiстiв України” встановити у місті iнформацiйну дошку на честь очільника Комітету порятунку України, соцiолога, полiтологу, етнолога Iполита Ольгерда Бочковського, повідомляє інтернет-ресурс Златопiль.

Пам’ятну  дошку планують встановити на фасадi будiвлi Кропивницького iнженерного коледжу Центральноукраїнського нацiонального технiчного унiверситету, що по вулицi Юрiя Олефiренка, 6.

З Кропивницьким Іполита Ольгерда Бочковського пов’язує період навчання в  Єлисаветградському земському реальному училищі (1899 – 1903 роки).

У 1932-33 роках Бочковський неодноразово публікував статті у західноукраїнських та закордонних виданнях, будучи одним з небагатьох публіцистів, який висвітлював правду про Голодомор на території України. Так у львівській газеті «Діло» він писав у прилюдному зверненні до прем’єр-міністра Франції Едуарда Еріо, після візиту останнього до СРСР:

«Бож хвалити більшовизм на Радянській Україні тепер, коли цей нещасний край корчиться в передсмертній аґонії голодової епідемії … хвалити й захоплюватися серед таких обставин режімом крівавої диктатури сталіна на Україні – це щось так неімоверно жахливе, для чого немає назви й чого і нічим не можна виправдати! … Однак не сміють мовчати ті хто на волі, поза межами совітського божевільного дому.»  («До п. Едварда Еріо. Отвертий лист проф. О. І. Бочковського», газета «Діло», 9 вересня 1933 р.; орфографію та пунктуацію збережено).

Нагадаємо, 13 березня 2019 року у Музеї Голодомору відбувся показ  документального фільму «Ольгерд Бочковський. Незгасима іскра палаючої ватри національної свідомості».