В парламенті Хорватії ініціювали декларацію про визнання Голодомору актом геноциду

12 Березня 2021

У парламенті Хорватії ініціювали ухвалення декларації про Голодомор як геноцид української нації. 

Як повідомляє «Європейська правда» з посиланням на «Балканський оглядач», про це у своєму Facebook заявив депутат Марко Міланович Літре.

«У світлі багатовікових зв’язків та дружби між українцями та хорватами Фракція хорватських сувереністів подала, відповідно до парламентської процедури, за ініціативою української національної меншини, свій запит про ухвалення Декларації, що засуджує Голодомор як геноцид української нації», — написав він.

Літре наголосив, що ухваленням такої декларації хорвати продемонструють солідарність з Україною та офіційно засудять злочин проти людяності комуністичного тоталітарного режиму.

«Давайте не провалимо голосування за цю декларацію, тому що це одне з попереджень з історії для майбутніх поколінь — про те, що правами й свободами людей не можна знехтувати задля якихось нібито високих цілей», — наголошує депутат.

Нагадаємо,

  • Хорватський політик Марко Міланович Літре 27 листопада 2020 року вперше порушив питання визнання Голодомору актом геноциду на засіданні сабору (парламенту Хорватії), а 28 листопада, у День пам’яті жертв Голодомору, спільно з українськими дипломатами долучився до жалобної акції біля пам’ятника Тарасові Шевченку в Загребі.
  • 10 грудня 2020 року Українці Хорватії звернулися до парламенту країни з проханням повторно включити до порядку денного питання засудження та визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом  української нації, повідомляє Укрінформ, посилаючись на Фейсбук-сторінку голови українського товариства УКПД «Кобзар» (Загреб, Хорватія) та заступника голови Української громади Республіки Хорватія Славка Бурди, який виступив з промовою про Голодомор в Україні на радіопередачі «Мультикультура» Першої програми Радіо Загреб 5 грудня.
  • Вже невдовзі команда Музею Голодомору надіслала в Хорватію подарункову підбірку книг англійською мовою для особистої бібліотеки Марка Мілановича Літре (Marko Milanović Litre) та Національної й університетської бібліотеки Загреба (NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU).

Національний музей Голодомору-геноциду підтримує ініціативи закордонних організацій, політиків і спільнот, які поширюють правду про злочин геноциду української нації. Ми можемо надати інформаційну підтримку та експертно-історичну допомогу у поширенні правди про геноцид українців.