Виставку «Марія» покажуть у Харкові

18 Січня 2022

У Харкові 19 січня 2022 року презентують художній проєкт українсько-канадської художниці Лесі Марущак «Марія», який увічнює пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років.

Проєкт презентують о 18:00 в галереї ім. Генриха Семирадського.

Виставка складатиметься з трьох серій — переважно архівних світлин з авторською обробкою, повідомляє Суспільне.

«Одна з них — робота з архівною фотографією, які Марущак доопрацьовувала: брала їх за основу і малювала зверху червоні кружечки з лініями. Є також предметна фотографія, яку вона робила у студії у Канаді: відзняла миску, поруч з якою зерно. Є робота з сімейними архівами — власне, фотографія дівчинки Марії», — розповіла комунікаційна менеджерка проєкту Валерія Шевченко.

Світлини австрійського інженера Александра Вінербергера, який у ті роки жив у Харкові й зафіксував наслідки геноциду, також лягли в основу однієї з серій експозиції. За задумом авторки, виставка має стати абстрактним простором, «який би зіштовхував глядача із колективною пам’яттю про втрату».

«Сучасна війна проти України спирається на ті ж види зброї, які нормалізувалися під час та після Голодомору: дезінформація, заперечення та приховування. «Марія» — це метафора персонального та колективного страждання», — каже Марущак.

Глядачі можуть написати свої історії та думки про Голодомор та залишити їх на спеціальній дошці у виставковому залі.

Галерея розташована у Північному корпусі Університету імені Каразіна. Працює з вівторка по суботу з 12:00 до 18:00. Виставка триватиме впродовж місяця – до 19 лютого.

Як уже повідомлялося, минулого року  виставку «Марія» експонували у Львові. Загалом проєкт показували у дев’яти країнах. Книга за мотивами проєкту потрапила до короткого списку Книжкової премії міжнародного фотофестивалю Rencontres d’Arles у Франції у 2019 році та отримала нагороду за найкращий дизайн на міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» у Києві того ж року.