Заперечення Росією Голодомору 1932–1933 років як акту геноциду українського народу співмірне вчиненню цього злочину

10 Грудня 2020

У зовнішньополітичному відомстві до Міжнародного дня пам’яті жертв злочину геноциду заявили, що вшанування людської гідності жертв геноциду і запобігання цьому злочину, серед іншого, вимагає встановлення правди та відновлення історичної справедливості.

Українські дипломати зауважили, що, попри встановлені факти, неспростовні дані свідків, шокуючі документи й архівні матеріали, Російська Федерація продовжує заперечувати Голодомор 1932–1933 років як акт геноциду українців.

МЗС нагадало, що Росія у 2015 році включила статтю основоположника дослідження злочину геноциду Рафаеля Лемкіна «Радянський геноцид в Україні» до так званого переліку екстремістських матеріалів.

«Такі дії російської сторони є показовими, адже співмірним вчиненню злочину може бути лише його заперечення чи виправдання», — наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

На переконання дипломатів, «те, що Україна продовжує потерпати від зовнішньої агресії та насильства, які були розв’язані Росією у 2014 році у поєднанні зі спробою анексії Криму, слугує підтвердженням, що відсутність визнання й засудження злочинів минулого, як і утвердження поваги до прав і свобод людини та громадянина, відкриває шлях до вчинення кричущих порушень універсальних норм і правил, в тому числі злочинів проти людяності».

9 грудня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв злочину геноциду, вшанування їхньої гідності та попередження цього злочину. Ця дата була обрана у зв’язку з тим, що 9 грудня 1948 року була ухвалена Конвенція про попередження злочину геноциду і покарання за нього. Мета дня — підвищення обізнаності світової громадськості про конвенцію, а також вшанування пам’яті жертв геноциду і недопущення подібних злочинів у майбутньому.

Нагадаємо, 3 грудня 2018 року Другий комітет Генеральної Асамблеї ООН схвалив резолюцію «Розвиток сільського господарства, продовольча безпека та харчування».  За ініціативи України до неї було внесено положення про необхідність запобігати повторенню загибелі людей від голоду у майбутньому.