Естафету Акції «Запали свічку пам’яті» прийняв Казахстан

10 Вересня 2018

10 вересня 2018 року Посольство України в Республіці Казахстан, українська громада Казахстану та казахстанські науковці долучились до Міжнародної акції, присвяченої 85-м роковинам Голодомору «Запали свічку пам’яті», повідомляє прес-служба Посольства України в Казахстані.

Зранку в Українській греко-католицькій церкві Св. Йосифа в Астані відбувся молебень за загиблими під час Голодомору 1932-1933 років. Поминальне богослужіння відправив отець Андрій. У своїй промові він наголосив, що це богослужіння є проявом солідарності з українцями всього світу в молитовному спомині мільйонів жертв Голодомору. Участь у службі взяли парафіяни церкви, представники діаспори, дипломати Посольства.

О 10-й годині відбулося урочисте покладання квітів до пам’ятника жертвам Голоду 1932-1933 років на розі проспектів Республіки та Абая. До церемонії покладання долучився науковець, фахівець з історії, заступник директора Інституту історії держави Комітету науки МОН РК А.Кашкімбаєв (займається вивченням тематики Великого голоду в Казахстані 1932-1933 рр. (Ашаршилику). 

У Культурно-інформаційному центрі Посольства України в РК відбувся перегляд документального фільму про Голодомор 1932-1933 років. Після перегляду фільму до учнів 47-ї школи м. Астана та окремих представників української громади Казахстану звернувся Надзвичайний та Повноважний Посол України в РК Іван Дмитрович Кулеба.

Заступник директора Інституту історії держави РК А.Кашкімбаєв розповів про події Великого голоду 1932-1933 років у Казахстані, провів паралелі цієї події з Голодомором цих років в Україні. А.Кашкімбаєв також закликав учасників заходу зберігати пам’ять про цю страшну трагедію та недопущення її в майбутньому.

Тематичні заходи в рамках Міжнародної акції «Запали свічку пам’яті» пройшли сьогодні також у Павлодарі та Караганді.

Нагадаємо, 9 вересня Акція пройшла в Азербайджані.  

8 вересня Акція пройшла у АвстраліїБілорусі та Сенегалі.

7 вересня Акція “Запали свічку пам’яті!” пройшла в Вірменії та Мозамбіку.

Також, до Акції долучилися й у Пекіні.

Українська громада в Йорданії вшанувала жертв Голодомору-геноциду.

2 вересня 2018 року Міжнародна акція «Запали свічку пам’яті» пройшла в Туреччиніі.

1 вересня акція «Запали свічку пам’яті» розпочалась у Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору».

За перебігом акції протягом 85-ти днів можна стежити на веб-сторінці “85-ті роковини Голодомору .