Театр у Варшаві презентував виставу про Голодомор

10 Грудня 2018

Постановка здійснена на на основі спогадів про Голодомор та за книгою Енн Еплбаум «Червоний голод» 

 

Польський театр імені Арнольда Шифмана у Варшаві представив виставу про Голодомор у рамках циклу постановок «Українські вечори». Зі сцени зачитуються витяги з періодики, статистичні дані, свідчення жертв геноциду, які супроводжуються трагічною поезією Тараса Шевченка, Миколи Руденка та Павла Тичини. Над музичним оформленням працювала українсько-польська співачка та музикант Роксана Вікалюк. Виставу зіграли актори Польського театру Єва Доманська та Марцін Єджеєвський.

 

Режисери метафорично зобразили жалобу через дзвін з розбитим серцем, який, попри каліцтво, продовжує звучати народними піснями. З одного боку, це полегшує сприйняття моторошних чисел загиблих та їхніх історій, а з іншого, стає єдиною можливою мовою вираження смутку та скорботи.

«Пам’ять про Голодомор і донині постає болючою травмою в пам’яті українського суспільства», – зазначено в афіші Польського театру. На даний момент виставу було поставлено один раз та приурочено до Дня пам’яті жертв Голодомору.

 

У 2018 році Енн Еплбаум презентувала в Україні книгу “Червоний голод” українською мовою. Дослідники історії Голодомору звернули увагу на невідповідності у книзі та заперечення авторкою геноцидного характеру злочину Голодомору.